20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół – wyjątkowe święto ustanowione przez ONZ, by przypominać, jak ogromną rolę pełnią te niewielkie owady w naszym ekosystemie. Z tej okazji w całym kraju, również w naszym regionie, odbywają się wydarzenia edukacyjne, warsztaty oraz akcje społeczne mające na celu ochronę pszczół i promowanie bioróżnorodności.
Pszczoły zapylają blisko 75% roślin uprawnych, dzięki czemu mamy dostęp do owoców, warzyw, orzechów i wielu innych produktów. Bez ich pracy nasze stoły byłyby znacznie uboższe. Niestety, populacja pszczół na całym świecie drastycznie się zmniejsza z powodu pestycydów, utraty siedlisk, zmian klimatu i chorób.
Niestety, liczba pszczół i innych zapylaczy maleje w alarmującym tempie. Naukowcy jako główne przyczyny wskazują:
– intensyfikację rolnictwa i stosowanie pestycydów,
– zmiany klimatyczne,
– utratę siedlisk naturalnych i monokultury,
– choroby i pasożyty.
Spadek liczby pszczół zagraża nie tylko środowisku, ale też bezpieczeństwu żywnościowemu i gospodarce.
Jak możemy pomóc?
Światowy Dzień Pszczół to doskonała okazja, by przypomnieć, że każdy z nas może wspierać te niezwykłe owady:
✅ sadźmy rośliny miododajne – np. lawendę, facelię, słoneczniki,
✅ ograniczmy stosowanie środków chemicznych w ogrodach i na działkach,
✅ twórzmy przyjazne miejsca – „hotele dla owadów” i poidełka,
✅ wspierajmy lokalnych pszczelarzy, kupując ich produkty.

