,,Wielkanocny stół w Powiecie Płockim” to konkurs skierowany do kół gospodyń wiejskich z powiatu płockiego, zarejestrowanych w Krajowym Rejestrze Kół Gospodyń Wiejskich.
Zadaniem jest przygotowanie i prezentacja specjałów kuchni regionalnej związanej z nadchodzącymi świętami Wielkanocnymi.
Potrawy będą oceniane w kategoriach: oryginalności zaproponowanej potrawy, doboru walorów smakowych i estetycznych, sposobu ekspozycji oraz przygotowanie potrawy w oparciu o tradycje kulinarne właściwe dla regionu reprezentowanego przez koło gospodyń wiejskich.
Pierwszym etapem jest przesłanie karty zgłoszenia, czyli przepis potrawy wraz z uzasadnieniem wskazującym na wyjątkowość tej potrawy. Uczestnik konkursu może zgłosić do konkursu jedną potrawę. Kartę zgłoszenia należy przesłać pocztą elektroniczną na adres: rp@powiat.plock.pl do 12 marca.
Drugi etap dotyczy przygotowania, dostarczenia i zaprezentowania przez uczestników konkursu potrawy konkursowej w przewidywanym terminie między 18 marca 2024 r. a 22 marca 2024 r. Termin zostanie wskazany przez Organizatora.
Regulamin, kartę zgłoszeń oraz klauzulę RODO można znaleźć na stronie internetowej Starostwa Powiatowego w Płocku.
Źródło: Starostwo Powiatowe w Płocku
FOT. Pixabay