– Jesteśmy konsekwentni i co roku modernizujemy jeden, dwa, a czasem nawet trzy bloki żywieniowe w wybranych placówkach oświatowych. Teraz zakończyliśmy dużą inwestycję w Zespole Szkół nr 1 –prezydent Płocka Andrzej Nowakowski.
Modernizacja obiektu zakończyła się w styczniu. Inwestycja podzielona była na dwa etapy. W pierwszym zajęto się stołówką i prace te zakończono we wrześniu (aby dzięki cateringowi szkoła mogła już korzystać z tych pomieszczeń). Odnowiono ściany, zainstalowano podwieszane sufity, ułożone nowe podłogi. Umeblowaniem zajęła się szkoła, wykorzystując posiadane dotychczas wyposażenie. W drugim etapie przyszedł czas na modernizację kuchni. Rozpoczęto od prac instalacyjnych i budowlanych, potem zamontowano urządzenia i meble ze stali nierdzewnej do przechowywania produktów, ich obróbki oraz wydawania posiłków.
Na liście urządzeń są m.in. profesjonalne szafy chłodnicze, zamrażarka, kocioł o pojemności 150 litrów, piec konwekcyjno-parowy, taborety grzewcze, szatkownice do warzyw, wieloczynnościowy sprzęt do obróbki mięsa i warzyw, kuchnie, patelnie elektryczne, zmywarki, stoły chłodnicze i robocze, regały magazynowe, naświetlacz do jaj, czy wózek transportowy. Blok żywieniowy zyskał również nową windę towarową, ponieważ funkcjonuje na dwóch piętrach. Będzie on w stanie wydawać do 330 obiadów w ciągu dnia. – Co także ważne: poprawiły się warunki pracy personelu.
Do Zespołu Szkół nr 1 uczęszcza 678 uczniów, z których 246 to licealiści, pozostali to uczniowie podstawówki. Modernizacja tego bloku żywieniowego była jedną z największych inwestycji tego typu, kosztowała ponad 3,1 mln zł.
Źródło: Urząd Miasta Płocka
FOT: TV Mazowsze








